Založ si blog

Dobrý človek ešte žije?

„Povedz mi s kým sa kamarátiš, ja ti poviem kto si.“ Tak znie jedno slovenské príslovie uchovávajúce hĺbku medziľudských vzťahov.

 

Vyplýva mi z toho ale jedna dôležitá otázka: Sú ľudia, ktorým zverujeme svoje tajomstvá a zážitky do rúk, skutočne hodní našich pokladov? Denne sa stretávame s rôznymi škandálmi, častokrát vyprovokovanými ľudskou prostorekosťou, keď jeden prezradí tajomstvo tomu druhému a už to vie celý svet. Má takýto človek charakter? Ja si ale myslím, že mnohokrát ide o omyl – nechcené prezradenie no častokrát je to skrytý zámer.

 

Priznávam, aj mne sa niekoľkokrát stalo, že som prezradil niečo čo malo spať pod rúškom tajomstva, no poučiť sa je veľká vec. Ako sa človek vyvíja, pochopí, že dobrý človek sľuby neporušuje a pred tajomstvom musia mať rešpekt aj jeho ústa. Domnievam sa, že ľudia takéto balasty počas vývoja osobnosti iného rešpektujú a dokážu mu odpustiť.

 

Som presvedčený, že povedať niečo priskoro, respektíve povedať niečo tajné vôbec, môže človeka hlboko raniť. Hoci sa hovorí, že pravidlá sú na to aby sa porušovali, o tajomstvách to neplatí. Nielen zdravá striedmosť vo vedení rozhovorov tvorí správanie dospelého človeka – tvorí ju široký diapazón charakterových vlastností a v živote som presvedčený o jednom – na telesnej schránke človeka sa dobrota nezakladá.

 

Známy výrok: „Krása tela môže znamenať krásny okamih, krása ducha – šťastný život“ jasne vystihuje podstatu šťastného života.

 

Ak by som si pozrel knihu života kohokoľvek z nás, iste by som tam našiel prezradené tajomstvo, na ktoré nie sme vôbec hrdí. Je na tom niečo zlé? Ako sa hovorí, že po rane ostanú jazvy, no aj prvý pád z bicykla znamená skúsenosť. Tak aj nami spôsobená nepríjemnosť pre nás znamená skúsenosť, hoci rana nezostáva len na našom egu.

 

Človeka životom sprevádzajú omyly,  no je šľachetné poučiť sa z nich a sadnúť si na ten pomyseľný bicykel opäť. Častokrát je to nová skúsenosť a jedna vec je jasná – pri ublížení akejkoľvek podoby je potrebné zo slovnej zásoby vybrať slovo „prepáč.“ Je to síce krátkodobý leukoplast, no podvedomie vidí a cíti podnet k náprave.

 

Dobrý človek je tiež človek – občas ublíži, no nikdy zámerne. Vie sa ospravedlniť a zlo vie primeraným spôsobom odčiniť. Nie priliať ešte viac benzínu do ohňa. Žije ale taký človek? Kto to je? Kňaz? Predavačka v staničnom bufete? Človek, ktorý vedie charitatívnu organizáciu alebo človek ktorý do nej posiela svoje peňažné príspevky?

 

Nie je to o farbe trička, je to o cítení človeka. Dobrý človek nie je povolanie a ani nie je ukrytý v povolaní či titul. Je to o vrodenom cite a skúsenostiach. Viem, existuje. Je to skutočný priateľ. Je to tiež iba človek, ale človek, ktorý sa poučil na svojich chybách. Ste to vy?

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271110x
Priemerná čítanosť článkov: 3929x

Autor blogu

Kategórie