Založ si blog

Vymením päť minút uspokojenia za osemnásť dní života

„Ihneď s tým skoncujte kvôli svojej rodine a blízkym.“ Nehovorím o čítaní tohto článku, mám na mysli niekoľkotisíckrát vytlačený nadpis na cigaretách a jeho efekt.

 

Keď človek denne kráča okolo trafiky, uvažuje, prečo si ľudia kupujú cigarety. Majú problémy v rodine alebo v práci? Ťažko určiť presný dôvod, prečo s tým začali. Možno by nám vedeli povedať, no nechcú. Každá závislosť korení vo zvedavosti. Ako to chutí? Človek sa presvedčí, že sa to chuťovo vôbec neponáša na Sacherovu tortu no prvé dni len tak z recesie dobrovoľne padá pod svojim krížom. Prejde iba pár hodín a na pľúcach má pomyseľnú nálepku: „Fajčiar.“ Žartuje na účet svojho zdravia a snaží sa zakryť svoje problémy.

 

Zo zaujímavého nadpisu mojej dnešnej úvahy ste vycítili, že aj ja patrím medzi takých ľudí, ktorí už nefajčia. Päť minút môže znamenať ukrátenie o vyše polovicu mesiaca života ľudskej bytosti. Či je to skutočne tak, o tom môžeme polemizovať s odborníkmi. Prvý deň absencie je ako pobyt v Getsemanskej záhrade no po odchode z nej môže človek lepšie dýchať. Oproti tejto obrovskej devíze stojí obrovský kaliber. Strach z obezity. Taniere vyberáme z kuchynskej linky čoraz častejšie. Nie je lepšie schuti sa najesť ako sa v noci dusiť? Avšak je potrebné si uvedomiť, že telo prejde rovnakými zmenami ako vo fajčiarskych začiatkoch. Len opačným smerom. Problém sa zväčšuje ak človek cigaretám prikladá väčšiu hodnotu ako majú. Pýta si to svoju daň. Človek by sa mal pár týždňov vyhýbať alkoholu a spoločnosti fajčiarov a piatkový večer mu robí spoločnosť obývačka.

 

A čo silná vôľa? Tú ovplyvňuje uvedomelosť. Nikto fajčiarovi nemôže do hlavy vsugerovať, aby prestal fajčiť. Pretože v sebe nosí symbol jablka z rajskej záhrady. Len čo by nabádateľ k stopnutiu vstupu nikotínu do tela zašiel, hneď by mu v hlave skrslo pokušenie. Človek si musí veriť tak, ako nikdy predtým. Viac ako pri maturite, ešte viac ako na prijímacom pohovore na vysokú školu. Nemôže sa  na pomyseľnú latku pozerať zdola. Musí veriť svojej peňaženke a dať jej jasné pravidlá. Nemá tam hľadať dvestoosemdesiat centov na cigarety, ale môže si ich odložiť. S peniazmi má nielen lepšiu náladu ale aj lepšiu životosprávu.

 

Prestať s tým kvôli rodine? Tej rodine, ktorá vás občas veľmi nahnevá? Tak, ako človek dokáže poraziť svoju životosprávu, tak dokáže potlačiť negatívny vzťah k svojej rodine či blízkym. Môže sa zmeniť aj vzťah jeho rodiny k nemu. Nezaberá ani vaše ego? Nemrzí vás, že si niečo nemôžete dopriať len kvôli tomu, že si odkladáte na cigarety? Neprekážalo by vám, že by ste pol roka museli chodiť v tej istej bunde len kvôli tomu aby ste naplnili kasu v trafike? Prirodzene, sú ľudia, ktorí otázku peňazí vôbec nemusia riešiť. Peniaze môžu prehadzovať lopatou, kým iní musia s tou lopatou pracovať. Tí druhí sú fajčiarmi z frustrácie. Tí prví kupujú cigarety z rozmaru alebo kvôli ventilácii strachu. Jedno majú obaja spoločné – skracujú si život. Načo je boháčovi toľko peňazí keď si ich nestihne dostatočne užiť? A frustrovaný robotník? Prečo radšej neinvestuje čas, peniaze a energiu do hľadania lepšej práce a rekvalifikácie? Aj ekonomická situácia sa môže časom zmeniť. Potom už človek nebude vládať dýchať tak ako predtým. Bežne nás ostatných zamrzí až zamrazí, keď slovenská mama v obchode vysvetľuje svojej dcére, že jej nemôže kúpiť keksík kvôli malej hotovosti a o chvíľu si od predavačky vypýta dvoje cigarety. A potom sa čuduje, keď uvidí svoju dcéru o pár rokov s cigaretou v ústach. Dieťa chce zistiť, či sú cigarety naozaj nevyhnutnejšie ako jedlo. O niekoľko desiatok rokov ale uvidí na svojej mame, že jej hodnoty boli pomýlené. Mohla s ňou žiť stovky krajších dní.

 

Teória o smrti fajčiarov je veľmi relatívna no jej hrozba je veľmi hrozivá. Cigarety, znamenajú úbytok na váhe človeka aj jeho peňaženky. Znamená fázu života, kedy dieťa vymení lízatko za tabak, tretry za popolník na balkóne a kyslík za decht. Dospelosť nespočíva v robení dospeláckych chýb ale v ich prekonávaní. Ak človek neskončí rázne, neskončí vôbec.

 

Nechcem týmto článkom nikoho nútiť aby s tým okamžite sekol a zahodil poloplnú krabičku cigariet, pretože je to neúčelné. Každý má svoju hlavu. Chcem len, aby ste sa nad tým zamysleli. Stojí to za to fúkať tri eurá do vzduchu? Keď človek na túto otázku odpovie „nie,“ už o pár dní sa na svet bude pozerať s elánom. Nie je nútení hľadať menšie zlo.

 

Častokrát sa zamýšľa: Nepijem, tak prečo si aspoň nezapáliť? A čo sa stane, keď je človek rozhodnutý odmietnuť iba fajčenie? Keď človek pije, navyknuté životné orgány – pečeň a pľúca uskutočnia revoltu a ochotné okolie, ktoré vám pomaly nadvihuje mramor na hrobe s nimi kapituláciu voči vášmu zdraviu nepodpíše. Alkohol je ako pešiak, pre exfajčiara obzvlášť nebezpečný – nosí so sebou nikotínovú bombu. Z alkoholu človek priberá, z cigariet chudne. Primerane pod mramor. Jedno pivo je zdravé, no telo si pamätá, že po ňom vždy niečo nasledovalo. Ak nás tieto dve šachové figúrky popreskakujú, dostávame šach – mat. Človek síce zaspí ako zastrelený, no celú večnosť potom spí v nepohode. Poruchy spánku či potencie, nervozita a ostatné faktory sú spojené s psychikou človeka. Aby ste si to nevysvetlili zle, pivo je chutný mok. No v čase tabaku úsporného režimu tela to nie je najlepšia cesta. Aj keď občas treba otestovať, či to telu ešte chýba.

 

Problémy. Majú ich aj fajčiari i nefajčiari. Niekto ich má viac, iný menej. Ťažko v tom hľadať spravodlivosť. Kým fajčiari majú problém cigarety zohnať, nefajčiari majú problém nehľadať ich. O iných drogách nehovoriac.  Tam s totiž skrývajú tisícky ďalších problémov.

 

Pri významných a napínavých míľnikoch života človeka telo hľadá niečo proti stresu. Kde nič, tu nič. Dvaja starí kamaráti prichádzajú. Kto sú to? Alkohol a cigaretka. Istí ľudia veria, že ich požitie upokojí, no ostatní majú názor, že ide o placebo efekt. So stresom sa dá bojovať efektívnejšie, aj keď stres a tréma častokrát nakopnú k lepším výkonom.

 

Všetci vaši priatelia pijú alebo fajčia? Tak to majú dvojitý problém. Obe činnosti ale zabíjajú aj samostatne. Sú ľudia vo vašom okolí, ktorí sa venujú aj iným činnostiam. Nie? Ani sused? Ani sesternica? Nikto? Neverím, že by sa všetci fajčiari sveta presťahovali do vášho susedstva. Hľadajte lepšie. Pochváliť sa s trojdňovou nikotínovou absenciou stojí za to. Ale niekomu, kto si vzápätí na to pred vami zapáli, je to asi také zbytočné ako hádzať rukávniky majstrovi sveta v plávaní. Slovná odmena má svoju váhu. Darovať si niečo hmotné je tiež veľmi fajn. Nejaké peniaze si ale odložte.

 

Človek predtým, ako začal fajčiť, žil zdravšie. Nejaký ten beh, loptové hry či iné rekreačné činnosti mal vo svojom harmonograme. Začať je ťažké ale polovicu úspechu máte už hneď na začiatku za sebou. Nie je dobré hneď po tomto ťažkom životnom rozhodnutí sadnúť na bicykel. Stačí na druhý deň. Nechcete predsa s rizikom zlého športového výkonu siahnuť po zapaľovači? Určite je aspoň zanedbateľná čiastka kondičky  stále vo vás. Z bicykla ísť hneď na pivo je dosť trúfalé, dať si nejaké ovocie, prípustné. Ale nie vypálené ovocie. Vaše telo bude nielen prekrvené ale aj vďačné.

 

Po malej exkurzii u fajčiarov a nefajčiarov sa pýtam: Stojí to za to? Áno, stojí za to prestať s tým. Všetkým, ktorí sa na túto tŕňmi vykladanú cestu vydali, gratulujem a smerujú k víťazstvu nad závislosťou. Patrí to medzi najväčšie úspechy v živote. Aj váš zamestnávateľ sa poteší. Exfajčiar si totiž uvedomil, čo všetko môže získať späť: rodinu, priateľstvo, chuť do života, peniaze, ale hlavne, zdravie. Samozrejme, nemám na mysli len cigaretovú závislosť. Citáty na krabičkách cigariet sú aplikovateľné aj na alkohol. Kto by nechcel späť svoju starú dobrú rodinu, prácu či chuť do života?

 

Oplatilo sa s tým začať? Možno trochu – človek má skúsenosť. No miliónnásobne viac sa oplatí s tým skoncovať. Pán Boh a pevná vôľa, pomáhajte!

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271100x
Priemerná čítanosť článkov: 3929x

Autor blogu

Kategórie