Založ si blog

„Máme dosť ľudí, čo vravia, aké to je – no zišli by sa aj takí, čo by povedali, aké to môže byť. “

„Ten, kto sa prestane zlepšovať, prestane byť dobrý.“ Tak znel inšpirujúci nápis v spoločenskej miestnosti pre brigádnikov v jednom veľkoobchode.

 

Zlepšovať znamená niečo zmeniť k lepšiemu. Prečo sa niektorí ľudia boja modifikácie? Prečo sa boja, že z toho vznikne niečo zlé? Môžu meniť, no strach či predtucha neúspechu ich brzdí ale svet už má dosť toho zaužívaného. Potrebuje revolúciu vo všetkom, avšak je málo ľudí, ktorí sa na to odvážia. Známy výrok „Ten, kto bojuje, môže prehrať a ten, kto nebojuje, už prehral“ motivuje tých, ktorí chcú veci zmeniť. Priniesť na oltár tohto sveta niečo podobné, avšak iné. Mal strach ten, kto vymyslel atómovú bombu? V kútiku duše dúfal, že jeho produkt vedy bude pre populáciu užitočný. Podľa môjho názoru strach nemal, pretože sa spoliehal na obľúbené: „Sme živí, môžeme meniť.“ Vynález môže svet zničiť a každý inventor má modrú planétu vo svojich rukách.

 

Novou, úžasnou formou hľadania riešení na pracovisku je brainstorming. Žiaden nápad nie je zlý a všetci sa môžu podielať na zmenách. Neraz zamestnanci vymyslia cestu z bludného kruhu nápadov. Častokrát je aj ich chybou, že svoj nápad nevedia využiť vo svoj prospech, zatvoria ho do zásuvky a ich nápad zneužije niekto iný.

 

V osemdesiatich rokoch minulého storočia už bola známa kocka. Rubik v nej ale videl niečo viac. Videl, že v jednej kocke je tých kociek viac. Mohol z kocky vytvoriť zbraň, no rozhodol sa, že zapredať sa armádam sveta nie je správny krok pre ľudstvo. V období, kedy sa stala Rubikova kocka slávna, rozvíjala fantáziu a inteligenciu v celej Európe. Vedel totiž, že kocka ako tvar je síce gýč, no vedel, ako ju zatraktívniť.

 

Ľudia sa denne stretávajú s tisíckami predmetov, ktoré už automaticky používame mechanicky. Pozerajú sa na ne ako na jednoúčelový subjekt. O aké všetky chute by sme prišli, keby z cesta vyrábame iba chlieb? Rýchlo by sme sa ho prejedli. Poväčšine sa zameriavame na automobily a mobily. No sú ešte všednejšie poklady. Všetci tí, ktorí nemajú radi zmeny a nechcú niečo zmeniť, pripravujú nielen seba ale i svet o lepší zajtrajšok. Pri rozprávaní o tom, čo je, iba konštatujeme. Pri zamýšľaní sa nad tým, čo môže byť, tento svet inšpirujeme.

 

Robert Orben mi umiestnil chrobáka do hlavy a aj ja chcem byť ten, čo nekonštatuje, ale ten, kto inšpiruje. K niečomu, čo svetu pomôže, čosi nízkonákladové a chýbajúce. Nápadov by bolo, možno ešte nie je ten správny čas. Myšlienka je ako hrozno – dobrá a šťavnatá, ale potrebuje dozrieť. Cesta k niečomu žiadanému a patentovateľnému prináša so sebou mnoho škrtancov, sklamania či neúspechov. V jednej sekunde môže byť zmena hmatateľná, môže naskočiť zelená pre našu realizáciu.

 

Človek si nemôže povedať, že už je jeho invencia ukončená. I keď vychádza z niečoho pôvodného, podľa nejakého vzoru, musí sa vzďaľovať od cudzieho nápadu tak, aby tu bola čo najmenšia podobnosť. Iniciatíve sa medze nekladú. Aj keď je niečo technicky prekonané, my tých niekoľko dekád môžeme dobehnúť. Ponúknuť to moderne a po svojom. Priniesť niečo z vlastnej pece si vyžaduje ešte viac času. Nápady sa nedajú naučiť. Päť rokov štúdia môže osud kompenzovať jednou jedinou sekundou.

 

Ublížiť je jednoduché, pomôcť komplikované. Mnohí tyrani či úžerníci si chcú častokrát zarobiť vyrobením nástražných systémov a iných výbušnín. Potom sú kriminálnici, ktorí to robia iba pre svoju radosť. Nedajú sa vynálezy zbrojného priemyslu využiť užitočnejšie? Dajú a typickým príkladom je olovo a jeho menšie zlo – tvorba plomb. Človek hodinu trpí, no potom už je dobre. Čo je to oproti dôsledkom guľky v hlave? Ako jednoducho sa z toho zlého dá vytvoriť niečo dobré. Výnimky ale takmer nikdy nepotvrdzujú pravidlo. Čapkova Bílá nemoc ukazuje to, ako môže byť dobro prínosné aj pre zlých. Pomôcť zlým je lepšie ako ublížiť dobrým.

 

Vo všetkom existuje pomyseľná diera. Vždy je čím tento svet zlepšiť a som o tom plne presvedčený. Pomyslieť si, že nie som toho schopný, alebo byť so svetom spokojný nás pripraví o miesto, ktoré nám bolo v učebniciach určené. Zistime, čo nám chýba a urobme všetko preto, aby nám to nechýbalo. Z ekonomického hľadiska pokryjeme trh, z marketingového hľadiska uspokojíme potreby a z osobného hľadiska nielen zarobíme, ale skvalitníme život v krajine či vo svete. Aj domácnosť či prácu.

 

Stále je dobré uvažovať a mať oči na stopkách. Musí ísť o splniteľnú a merateľnú vec. Musí to byť akceptovateľné, čiže žiadať mimozemšťanov o kontrakt asi nie je ono. A sme pri realizovateľnosti v určitom čase. Ja už svoj nápad mám a asi pochopíte, že vám ho z objektívnych dôvodov prezrádzať nemôžem. Nech máte akýkoľvek nápad, gratulujem, že nelipnete na starých veciach. Ak je to horúce, spoločensky, utekajte si to patentovať. Možno ste ešte na nič neprišli. možno to príde o sekundu. Aj drobný výmysel môže odštartovať revolúciu. Ak táto úvaha padla na úrodný blog, teším sa na vás na patentovom úrade.

 

Pri každej činnosti je potrebné hľadať niečo, čo nie je a niečo, čo nám chýba. Majte oči otvorené a budeme lepší a hlavne, kvalitnejší, ako Japonci. Pracujme a ukončím to slovami z biblie. Pretože nikdy nevieme ani dňa, ani hodiny.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 269720x
Priemerná čítanosť článkov: 3909x

Autor blogu

Kategórie