Založ si blog

Ako sa v človeku nestráca človek?

„Keď človek niečo stratí, neskoro pochopí, akú malo to stratené skutočnú hodnotu.“ Čo ak človek stratí v sebe človeka?

 

Hovorí sa, že každý z nás je človekom. Podľa práva je rovnakým človekom aj misionár aj masový vrah. Keď si to tak vezmeme, Boh nás všetkých meria tým istým metrom. To, že niekto stratí štatút človeka, vraha ľudia odsúdia alebo z modly si človek vytvorí boha, tak to je iba ľudská pohnútka. Úsudok, ktorý si ľudia častokrát robia priskoro. Komenský vo svojom najznámejšom diele kráča po svete s mámivými okuliarmi. Už počas baroka mali ľudia neobjektívne názory na svoje okolie. Putovateľ nachádza východisko v čistej láske k Bohu. O niekoľko desiatok rokov sú ľudia s filozofiou sveta nespokojní. V hnutí New Age hľadajú novú dobu a tak sa mení pohľad aj na človeka.

 

Ľudské správanie ovplyvňuje aj rozmanitosť názorov. Keby chceme rozpoluplnosť ľudských názorov zakresliť do určitého obrazca, kapacitne by to určite nebolo možné. Spoločnosť vytvára o jednotlivcovi názor plný kontrastu. Jeden človek ho vidí ako dobrého rodiča, iný zas ako zlodeja v samoobsluhe, ktorému deti doma umierajú hladom. Mozaiku spoločnosti zjednodušuje to, že sa ľudia združujú. Majú podobný, alebo rovnaký názor na určitú vec, no ak niekto túto zásadu poruší, prechádza do inej spoločnosti. Prečo keď človek zmení svoj názor, tak musí odísť? Kvôli tomu, aby zbytočne nevytŕčal z davu? Alebo kvôli tomu, aby neotvoril oči ostatným slepým? Presne, kvôli tomuto sa ľudia boja skutočnosti. Ostávajú ukrytí vo svojej ulite pod dozorom číhajúceho okolia, ktoré im pozerá cez ramená.

 

Človek je občas presvedčený o opaku a pozná celú pravdu. Strach z toho, že bude osamelý, ho núti tancovať tak, ako ho okolie núti – na tenkom ľade. Ten, kto pozná pravdu, nechce skončiť na okraji spoločnosti s tým, kto je vinný neprávom. A tak sa častokrát aj v dobromyseľnom človeku stráca človek. Ľudstvo sa nepoučilo z histórie. Aj náboženstvo, aj literatúra či história, v nás ostatných musia zapáliť sviečku, ktorú si od nás odpália tí druhí. Pravda, ukrytá v plameňoch ľudstva, má byť nielen skúsenosťou, ale aj varovným prstom.

 

Jednotlivec spoločnosť nezmení. Ako potom v ľuďoch nájsť človečinu? Spoločnosť je ako reťaz, spája, no jednotlivé články obmedzuje. Keď sa podarí jednému článku vymaniť, tie ostatné majú väčší priestor. Počujú hlas a uvažujú, prečo ten jeden článok z reťaze odišiel. Ľudia musia byť objektívni. Človek musí byť ako správny novinár – všetko si overiť z dvoch zdrojov. A ak ľudia nepoznajú správnu cestu von z tohto labyrintu, jednotlivec im ju musí ukázať. Tak aspoň trošku očistíme spoločnosť. Vzbura proti zlu a vytrácaniu charakteru človeka korení v sile jednotlivcov. Ak je spoločnosť ľudská, pochopí, prečo to človek urobil a zo zatvorených očiek mačiatka sa stav videnia spoločnosti môže zmeniť na orlí neklamný pohľad. Spoločnosť musíme očisťovať po segmentoch. Tak, ako je reťaz zviazaná, tak ju musíme aj my, rozpletať. Ako hovorí klasický slovenský aforizmus: Každá reťaz je zložená zo samých núl. Ja len dodám: Ak sa človek stane jednotlivým článkom a nenechá sa dusiť tými ostatnými, očistí hlavne seba a časom možno aj spoločnosť.

 

To je veľká pomoc. A nie je založená na profite jednotlivcov. Pomoc nešľachtí iba prijímateľov či darujúceho. Musí byť benefitom pre spoločnosť. Aby sa nestrácal človek iba v jednotlivcovi, ale ani v spoločnosti človečina.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 269693x
Priemerná čítanosť článkov: 3909x

Autor blogu

Kategórie