Založ si blog

Všetko, čo sa dá zaplatiť peniazmi, je lacné

Bez peňazí je ťažko, s peniazmi ešte ťažšie. Toto pravidlo sa častejšie uplatňovalo na ženy, no viem, že peniaze sú ženami priťahované a tak sú si veľmi blízke.

 

Keby sa medzi ľuďmi robil prieskum, ktorú bankovku držia v ruke najradšej, povedali by, že päťstovku. Všimli ste si túto vetnú skladbu? „Držia najradšej.“ To znamená, že ju držali viackrát v živote. Ľudia sú častokrát radi, že môžu počuť štrngot dvojeuroviek či šušťanie päťeuroviek. Na Slovensku je naozaj minimum ľudí, ktorí denne pozerajú na nerozmenenú ružovofialovú radosť. Viac je ľudí, ktorí sa cítia skutočne šťastní. Majú menej peňazí a pri srdci ich nehreje peňaženka, ale spokojnosť. V spokojnosti vidia veľkú hodnotu a uskromnia sa aj s drobným nákupom. Protipól, teda ľudia, ktorí často držia najvyššiu bankovkovú hodnotu v ruke, sa často pohybujú v tienistých sférach a v podsvetí; majú peniaze, no bezpečie im priamo úmerne klesá.

 

Ľudia, ktorí sú pri koryte sa obklopujú všetkým možným čo vidia naokolo a časom okrem prachu o ne začnú zakopávať aj oni sami. U takýchto ľudí hodnota aj samotných spotrebičov klesá, oproti nim si ostatné domácnosti takýto luxus veru dovoliť nemôžu. Chudobnejší vidia väčšiu hodnotu v bežných veciach a na lacnotu hľadia z iného uhla pohľadu.

 

Je všeobecne známe, že peniaze hýbu svetom. Hrajú sa s charakterom človeka, nielen s jeho hodnotou, ale i s hodnotou vecí. Brať niečo ako lacné je relatívny pojem. Pre chudobného sú lacné rohlíky, pre bohatého suši. Nekompromisne povedané, všetko, čo sa považuje za peňažnú protihodnotu, je lacné. Na druhej strane si človek viac váži podarúnky. Niečo, čo preplácame citmi. Netvrdím, že máme prestať chodiť do obchodu a začneme podarúnky zháňať od susedov. Ani kradnúť by sme nemali. Peniaze nenahradíme, ako aj city. Keď budú k sebe ľudia štedrejší, bohatší budú pomáhať tým chudobnejším, všetko hodné predaja bude mať nižšiu hodnotu. V medziľudských vzťahoch sa nemôžeme pozerať na štát, ale na jeho obyvateľov. Nemôžeme sa pozerať iba na naše peňaženky, ale aj na peňaženky ostatných. Nie za účelom ich ukradnutia. Kvôli tomu, aby sme vedeli, komu máme pomôcť.

 

Zdravie a šťastie nevymeníme za peniaze. Môžeme mať transplantovanú obličku, ktorá samozrejme nie je lacná, no zdravie na celý život sa kúpiť nedá. Rodina môže byť naozaj šťastná aj bez najmodernejšieho televízora a aj bez gauča z krokodílej kože. Relativita lacnoty určitého predmetu je potvrdená.  Nie je to o cenovke, naopak, je to o vzťahu človeka k predmetu a k prijímateľovi.

 

Život nám nameria hodnotu peňazí a raz to určite príde. Na druhej miske váh bude zdravie a peniaze budú preťažené. Vtedy človek skutočne pochopí, že drahé veci sú tie, ktoré si za peniaze nemôžu kúpiť ani chudobní a ani bohatí. Môžeme si kúpiť dom, no harmóniu v ňom nám peniaze nezaručia. Môžem si kúpiť pozemok, no dlhovekosť na ňom zaiste nie. Preto nemožno porovnávať hodnotu určitej veci na cenovke so skutočnou hodnotou pre človeka. Lacnosť môžeme vidieť iba zubom času a všednosťou. Jej hodinky tikajú.

 

Nemáme aj my viac lacného ako skutočne hodnotného? Hľadajme hlbší význam vecí okolo seba a neobklopujme sa predraženými či zlacnenými haraburdami. Hodnoty čakajú na našu apeláciu.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 269251x
Priemerná čítanosť článkov: 3902x

Autor blogu

Kategórie