Založ si blog

„Potrebujem druhého, aby som pochopil sám seba. “ Sartre

Priateľstvo je ako nerozviazateľný uzol. Taký, ktorý nie je možné pretrhnúť, no veľmi ľahko ho môže človek stratiť.

 

Citát, ktorý je merítkom mojej úvahy, je od veľkého spisovateľa a ja osobne by som takúto hlbokú myšlienku o priateľstve inému autorovi ani neprisudzoval. Priateľstvo má svoje hranice. Nehovorím o členení územnej samosprávy, mám na mysli hranicu priateľstva.

 

Sartre hovorí, že k poznaniu samého seba potrebujem iného človeka. Je dobré mať niekoho, kto pri rozhovore s vami nenosí ružové okuliare a povie vám narovinu, čo si o vašej situácii myslí. Často je to bez škrupuly, no nikdy nie zavádzajúce. Rovnomenný autor diela Múr má na mysli priateľa. Podľa môjho názoru, ľudia, ktorí neprajú človeku, vôbec nepomáhajú sebapochopeniu. Častokrát sa nás snažia zmeniť a je len na nás, ako sa k ich výrokom postavíme. Viem, ľudský mozog musí byť často v režime „jedným uchom dnu, druhým von,“ no aj z negatívnych rečí sa dá ponaučiť a občas je dobré zistiť, či ten diablov učeň nemá náhodou tak trošku pravdu.

 

Ak v sebe človek ukrýva aspoň náznak sebakritiky, ktorá preniká navonok, počúva hlas rodiny a priateľov. Občas si z človeka vedia dobre vystreliť. Sú chvíle, kedy svoje myšlienkové toky adresujú z hĺbky srdca a je potrebné uvedomiť si, že oni majú mozaiku s naším menom poskladanú inak, ako ju vidíme my. Uvedomme si, sú to ľudia, ktorí sú ochotní byť našou bielou paličkou v tme nášho života. Mozaika pochopenia obsahuje trpké skladačky, je to bonboniéra vyskladaná trpkými cukríkmi. Cesta k dospelosti je vykladaná tisícimi kartónmi takýchto bonboniér.

 

Je to iba otázka dospievania? Aj keď si občas dospelí myslia, že sú neomylným tutoriálom pre svoje deti, aj oni potrebujú toho druhého. Ten druhý môže byť aj dieťa? Myslím, že teória tretieho oka u detí nesporne funguje. Vidia veci inak a sú väčšími vizionármi ako tí, ktorí sú o niekoľko dekád starší. Vedia poradiť, potešiť, sú plné elánu a čisté voči tomuto svetu. Ich nápady sú občas veľmi detské, veď kto z dospelých nie je občas dieťa?

 

Priateľstvo je aj otázka veku. Generačné rozdiely častokrát kopú priepaste do komunikácie a človek potrebuje ku pochopeniu seba niekoho vekovo prijateľnejšieho. Sú veci, o ktorých sa dá rozprávať s dieťaťom, dospelákom či dôchodcom individuálne. Najdlhšie konverzačné mosty sa dajú stavať s rovesníkmi. A tento most nás vedie k sebapoznaniu. Človek sa nevie kvalitne ohodnotiť z vlastnej pozície. Ten druhý ho dokáže zneistiť, no naviesť na obchádzku slepej ulice. Nečakajme, že to bude jednostranná citová dotácia. Prirodzene, za priateľstvo sa neplatí. Iba jednou formou. Druhá strana komunikačného kanálu tiež očakáva, že aj my doložíme zopár častí do mozaiky poznania. Skutočné priateľstvo nie je oslobodenie pre jedného z účastníkov, je slobodou pre všetkých participantov. A sloboda korení v poznaní. Je založená na istote.

 

Sartre vidí priateľstvo ako niečo, čo hraničí so smrťou. To, že sme schopní riskovať život pre toho druhého. Na jednej strane, sme schopní postaviť sa proti tomuto múru na odstrel spolu s priateľom, čakať na posledný pozemský súd a na druhej strane, sme schopní zmiasť súpera kvôli súputníkovmu životu. Človek musí byť schopný rozoberať ten múr medzi ľuďmi tehličku po tehličke a vidieť toho druhého, čím ďalej, tým zreteľnejšie. Zdravo dôverovať a vážiť si obetu. Priateľ, na ktorého sa pozerám bez zvuku, je iba kulisa samotty. Načúvaním človek získa nielen obraz toho druhého, no hlavne, obraz samého seba.

 

Ak niekoho dokážeme pochopiť, bol by v tom čert, aby ten múr medzi nami nedokázal ničiť aj on. Priateľ nechodí iba s bonboniérou plnou sladkých cukríkov, chodí aj s chuťou dneška. Sila pochopenia seba samého a priateľa, to nie je o ružových okuliaroch. Je to o videní tejto doby a naostro.

 

Ak ste našli takéhoto priateľa, nedržte ho citmi a ani okovami. Skladajte obe mozaiky a ničte múr, ktorý túto mozaiku pohlcuje.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 269250x
Priemerná čítanosť článkov: 3902x

Autor blogu

Kategórie