Založ si blog

Existencia znamená v skutočnosti koexistenciu

„Koexistencia nie je možná.“ Toto vyhlasujú samozvaní vstúpenci Greenpeaceu.

 

Existovanie človeka v pravom slova zmysle podľa môjho názoru nie je iba o svojpomocnosti osoby. Keby bytosť žije bez kohokoľvek, respektíve čohokoľvek, najskôr by sa zbláznila a neskôr umrela. Filozofi a ľudia, ktorí nežijú iba pod taktovkou prírody, vedia, že všetko má svoju súvislosť so všetkým a má svoje opodstatnenie. Keď sa človek zamýšľa už len nad slovenským príslovím, ktoré nám hovorí, že bez vetra sa ani lístok na strome nepohne, pýta ta: Je pre život naozaj potrebná koexistencia? Bytia vecí a ľudí okolo nás?

 

Aký je môj pohľad na koexistenciu? Je to kompromis medzi niečím komplementárnym a substitučným. Dokážeme žiť aj bez niečoho nahraditeľného či doplňujúceho. To závisí od potrieb človeka. Keď je hladný, môže si namiesto rohlíkov kúpiť celý chlieb. Ak chce človek jesť s väčšou chuťou, kúpi si bábovku s posýpkou. Vidíme, že koexistencia korení už v základných potrebách. Sú ľudia vyberaví, ktorí si namiesto minerálky kúpia radšej sladené vody. Koexistencia, teda vzájomné spolužitie, nie je iba o bublinkách či posýpkach. Źivot by bol bez koexistencie nudný a náročnejší. Učenie by bolo ťažšie zvládnuteľné bez čokolády, chlieb bez masla by nebol tak pôžitkársky a kuchyňa bez spotrebičov by bola ako zo stredoveku.

 

Spoločenský tvor sa nesmie obklopovať vecami, ktoré zatieňujú prístup k dvojnohému stvorenstvu. Základné ľudské potreby bežný človek obohacuje o spoločenský život a blízkych. Na to človek nemusí byť ani prieberčivý. Stačí mu sloboda myslenia, miera všeobecného vkusu a hlavne, zdravý rozum. Všetko má svoj čas začať a všetko musí raz skončiť. Nehovorím iba o životnosti našich práčiek či mikrovlniek. Koexistencia musí byť v živote človeka progresívna. Nesmieme zostať na mŕtvom bode, pretože koexistencia okresáva diamant vo vnútri človeka.

 

Fyzický a duševný vývoj v človeku kryštalizuje a po tých kryštáloch musí človek siahnuť. Stále sa dostáva do spoločnosti nových predmetov, ktoré môžu nahrádzať tie staré, no človek vždy nejaké musí mať. Koexistencia je o vyšších hodnotách. To slabšie vymiera a človek sa musí zbaviť najslabšieho článku a najmenej efektívnej potreby. Aj v zaostalých krajinách ľudia potrebujú koexistenciu. Nie je to o suveníre alebo daroch. Potreby človek premieňa na statky a tie na svoj rozvoj. Myslenie zas na lepšiu budúcnosť. Správna voľba koexistencie nielenže uľahčuje, ona aj zabezpečuje. Úspešný a lepší pobyt na našej planéte. Koexistencia je nielen inšpirácia, ktorá z nás môže urobiť milionárov, je o správnom postoji človeka k nej.

 

Ćlovek reálne existuje iba pod vplyvmi okolia a pod vzruchmi, ktoré na neho vplývajú. Keby veci a ľudia okolo nevykonávali žiaden pohyb, boli by mŕtve, človek by bol pretvorený na ich obraz. Som presvedčený o omyle Greenpeaceákov a na vlastnom tele a vlastnej duši som pocítil koexistenciu. Myslím si, že nie je o veciach. Je to o cite k nim. Bytosť žije s ľuďmi a častokrát sa stáva stabilným členom spoločnosti a to pomocou hmotných prostriedkov. Nesmieme sa rozhodovať medzi ľuďmi a vecami. Koexistencia je o vyváženej plnosti života oboch jej foriem.

 

Ľudia a veci sú od seba nekompromisne závislé, samostatne aj spolu. Niekto viac, iný menej,závisle od potrieb človeka, vedeckých pokrokov či dobe.

 

Obklopme sa užitočnými vecami a ľuďmi a iba tým, čo je pre nás skutočne dôležité. Inak sa z nás stanú bordelári a z nášho života antikvariát. Nebuďme zatieňovači koexistencie, ktorá funguje po tisícročia. 

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271021x
Priemerná čítanosť článkov: 3928x

Autor blogu

Kategórie