Založ si blog

Netradičná výstava v Nitre v štýle rokov minulých

Nitrianska výstava Match box art sa teší nesmiernemu úspechu, a preto táto udalosť nesmie chýbať ani v pozitívnom spravodajstve. Vo fotogalérii Trafačka sa od konca januára koná netradičná výstava nálepiek, ktoré v minulosti patrili na zápalkové škatuľky. Málokto by uveril, že vystavovaná zbierka v počte 1 300 kusov pochádza z podstatne rozsiahlejšej zbierky nálepiek.

 

Ak sa rozhodnete navštíviť túto výstavu, je dobré vedieť, že okrem iného ide o unikátnu prehliadku dobovej grafiky a newspeaku. Bol aj dokumentom štátneho uvažovania.

 

V dvadsiatom prvom storočí sú zápalky vytláčané zapaľovačmi a na reklamu sú vhodné už úplne iné nosiče ako malá krabička plná zápaliek. Je zaujímavé, že už pred šesťdesiatimi rokmi ľudia vedeli tento malý papierový zázrak využiť na reklamu.

 

Nálepky pochádzajú z polovice minulého storočia a sú v českom aj slovenskom jazyku. Ich text propagoval politiku minulého režimu, často to boli moralizátorské nápisy, alebo boli jednoducho reklamným nosičom. Kým dnes na zápalkových škatuľkách vidíme logo Európskej únie alebo prostý názov spoločnosti, ktorá vyrába tento malý horľavý mechanizmus, v minulosti boli návrhári krabičiek mnohonásobne kreatívnejší. O tom svedčí aj malá hitparáda najzaujímavejších nápisov, ktorú som pre vás pripravil pod článkom.

 

Je prirodzené, že celú zbierku nezostavil jeden človek, zberateľská činnosť sa stala ľudovou zábavkou. Keďže sa nálepky dali zbierať a kategorizovať, lepili sa do albumov a zberatelia si ich mohli vymieňať presne tak, ako my, keď sme ako deti zbierali samolepky rozprávkových bytostí. Vznikalo množstvo návrhov a spotreba zápaliek bola v časoch raného socializmu veľmi veľká – zberatelia museli krabičky odoberať priamo zo zápalkární.

 

„Tie najkrutejšie roky , päťdesiate a šesťdesiate roky, boli vhodné na to, aby vládnuca trieda objavila možnosť jednoduchej reklamy a tento jednoduchý nosič označila za nástroj propagandy,“ prezradil prevádzkovateľ Trafačky František Kolář.

 

Aj keď boli heslá pod rúškom komunistického výrobného tajomstva, ani dnes nepatria do starého železa. „Nepočítal pivá, proto odpočívá. V krvi důkaz, stratíš průkaz.“ Heslá sa netýkali iba alkoholu, zamerali sa aj na bežné veci. Heslá ako „Nezabudni na hrebeň“ či „Kýchaj a kašli do vreckovky“ zrejme neboli vždy súčasťou letory socialistického obyvateľstva.

 

Ak si chcete urobiť sentimentálny a nostalgický výlet do Nitry, stíhate si ho naplánovať dokonale – výstava prebieha až do 26. februára. Výstavisko pre umelecké duše spojené s kaviarňou sa nachádza v Nitre na ulici Janka Kráľa, kde sa pohodlne dostanete aj autobusom.

 

Okrem prezretia nálepiek si môžete pozrieť aj dokumentárny film ladený na túto tému. Súčasťou premiéry výstavy bolo aj vystúpenie bývalého člena skupiny Ranná nevoľnosť, rodáka z Nitry, Mária Drgoňu.

 

V trafačke aktuálne prebieha sedem výstav, no táto sa teší zatiaľ najväčšiemu úspechu. Na záver tohto článku vám ponúkam sľúbené popisky.

 

Najzaujímavejšie popisky v štýle raného socializmu:

  1. Přenášejí choroby. Ničte mouchy.
  2. Nechytěj se jedoucích vozidel.
  3. Jezdi opatrne. Nesvěřuj traktor osobě bez vůdčího listu.
  4. Cestovní ruch slouží pracujúcim.
  5. Ničte plevel. Znižuje výkonnost o 25%.
  6. Domácí pálenka škodí zdraví dvojnásobne.
  7. Opilstvo nesmie brzdiť päťročnicu.
  8. Lepší vývoz – lepší život.
  9. Nezabudnite si už v zime očistiť jarné šatstvo.
  10. Srsť sa zúžitkuje – z troch zajacov jeden klobúk.

 

Autor a foto: Mário Špilberger

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271070x
Priemerná čítanosť článkov: 3929x

Autor blogu

Kategórie