Založ si blog

Ako funguje podmorské laboratórium?

Jules Verne, autor knihy 20 000 míľ pod morom by mohol byť hrdí na vedcov, ktorí sa priblížili k jeho veľkému cieľu – dostať sa do dovtedy zakázaných hlbín mora.

Príbeh sledovania života v hlbinách mora sa začal písať v tridsiatych rokoch minulého storočia. Otis Barton a Willliam Beebe poslali do služby štyri a pol tonové oceľové laboratórium s názvom batysféra. Málokto by asi tušil, že toľkú ťarchu unesie dva a pol centimetrové lano. Hoci skúmaný objekt toto zariadenie videlo iba v rozmedzí jedného kilometra, tento rekord si batysféra udržala takmer štvrťstoročie. Vynález zmenil pohľad vedcov na podmorský svet, no problém nastal pri prekonaní Archimedovho zákona – teleso je nadľahčované jeho vztlakovou silou. Sila stien teda nemohla byť väčšia. V súboji s prekonaním fyzikálneho zákona zohrala významnú úlohu hmotnosť lana, ktoré kompenzovalo nedostatok vztlaku. To bolo spúšťané z lode. Keďže sa vyskytol aj technický problém so synchronizovaním „gule v hĺbke,“ o dve desaťročia guľu nahradil batyskaf.

„Loď v hĺbke,“ ako batyskaf nazývali ľudia na začiatku druhej polovice minulého storočia, bola spúšťaná na základe poznatkov z pokusov so stratosferickými balónmi. Vedci ich vypúšťali do zóny deväť až päťdesiat kilometrov od Zeme. Beebeho vynález batysféry prekonal Auguste Piccard. Hlavný problém, s ktorým si musel vynálezca poradiť, bol vzťah medzi pevnosťou materiálu a tlakom. Našiel ale recept, ako má teleso raketového tvaru zápasiť s tlakom vo veľkej hĺbke. Ľudovo povedané, že teleso by nemalo klesnúť ku dnu ale vrátiť sa po istom čase späť k ľuďom.

Piccard si ponáranie užil iba dvakrát. Jeho endemit odkúpilo francúzske námorníctvo. Peniaze si neužíval, naopak, v Talianku vytvoril plán na zostrojenie niečoho veľkolepejšieho, toho, čo prekonalo prvú batysféru. Zostrojil batyskaf Trieste, z ktorého sa tešil až do smrti. Pokračovateľom bol jeho syn, ktorý vykonal ponor do hĺbky jedenásť kilometrov. Ten sa používal až do konca minulého storočia.

Hoci ešte stále nebol naplnený Verneho sen, v roku 2012 bola prejavená ďalšia snaha v podobe realizácie konceptu Sea Orbiter. Podmorské laboratórium bolo povýšené na oceánografické laboratórium. Posádka vykonávala nepretržité experimenty.

Vedci vytvorili aj podmorskú základňu Aquarius – tá obsahovala sondy, najmodernejšiu techniku, výťah, pozorovaciu základňu, prípravnú miestnosť na motory, jedáleň, kde mohli hladní vedci tráviť voľno. Nikto si netrápil hlavu s Archimedovým zákonom, keďže motor laboratória poháňali obnoviteľné zdroje. Zásoby jedla a úspešná misia boli dostatočné – vedci sa vrátili na súš s úsmevom. Oceán bol preskúmaný pod taktovkou Cousteho, ktorý prekonal rekord ponorov svojho starého otca.

V novom miléniu sa na ponoroch podieľa dokonca aj NASA. Aj vďaka nej sa v prvom roku nového storočia na floridskom pobreží vykonal ponor do dvadsaťmetrovej hĺbky.

Úspech novej technológie nevnímame so Sea Orbiterom iba v podmorskom svete – výskumy sa vykonávajú aj mimo neho. Či sa raz podarí pokoriť jedenásťtisíc míľ, to nevie povedať ani NASA. Jedno však vieme povedať iste, k cieľu sa už čoskoro môžeme priblížiť ešte viac. Vyvíjajú sa nové technológie, ktoré fanúšikom sci – fi nedajú spať.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 270720x
Priemerná čítanosť článkov: 3923x

Autor blogu

Kategórie