Vyčistená justícia? Nonsens, sudcovia!

23. februára 2014, Mário Špilberger, Nezaradené

Naše úžasné operatívne plány, ktoré vychádzajú z hláv našich sudcov v poslednom období dostávajú zelenú. Ich „platný právny stav“ vraj môže viesť k tomu, že v justícii budú pracovať slušní sudcovia!

Podľa Združenia sudcov Slovenska tento právny stav môže spasiť naše súdnictvo k spravodlivosti a k veciam tomu podobným. Podľa nich sa tým už dávno mohli riadiť a myslia si, že by to znamenalo že rozvody budú trvať nie rok a pol ale štyri mesiace, že sa naši trestanci nebudú vyvaľovať s manželkami na ostrovoch a že gorily nebudú sedieť vo vláde. Ale otázka nie:

Kto by predsa sám seba udal? Prečo by si položili pascu pod nohy a potom by na ňu stúpili?

Efektívny systém rovnoprávnosti predsa nemusia vymýšľať. Respektíve, nemôžu. Vo vlastnom záujme.

 

Oni predsa nebudú chystať niečo čo odhalí veľké ryby. A určite nie ani menšie ryby – sudcov.

Tí popierajú realizáciu akýchsi bezpečnostných previerok.  A nestačila im ani istota, že by sa proti obvineniam mohli pohotovo brániť na Ústavnom súde SR. Potom sú výsledky slovenskej justície nulové – mnoho sudcov si oblieka talár pod vplyvom alkoholu a nestrannosť im je cudzím slovom.

 

Združenie navrhuje monitorovanie našich sudcov. Ale mal by to byť iba následok podozrenia z trestnej činnosti; manipulovať s nahrávkami či kamerovým záznamom môžu iba vyšetrovatelia. Nebude to náhodou tak ako s gorilou? Podhoďme poleno pod nohy tým, ktorých už nepotrebujeme – tak ako s Gorilou.

 

Aj sudcovia si podávajú daňové priznania. Takpovediac, vo vyššej súdnickej pozícii sú pod lampou a ak budú aktíva sudcov neúmerne narastať oproti ich príjmom, bude sa to prešetrovať. Ich majetkové priznania sú vraj zverejnené na internete a sú podrobnejšie ako priznania politikov. Politické majetkové priznania sú taktiež poddimenzované; toho si je každý občan istý.

 

Majú sa im viac kontrolovať Pnky a ich práca doma. Ak ten sudca nie je vážne chorý, prečo nemôže pracovať doma? Pravdupovediac, je celkom bežné, že sa sudcovia nechajú vypisovať na domácu liečbu a jeden prípad si podávajú piati sudcovia. A sú skutočne takí chorí? A viete, ktorý to vyrieši? Piaty; ale až keď sa mu skončí domáca liečba. No nikdy to nebolo trestné. Našli iba dieru v zákone.  Podľa novej normy, po zistení majú na to najvyšší efektívne spôsoby potrestania.

 

A najlepšie je, že ak podpredseda súdu „nestíha“ za svojim kolegom, môže o pomoc požiadať ministra – zrejme pána Borca. A zase sme tam kde sme boli.