Založ si blog

Zakázané hriechy – Žiadne tajomstvo nezostane zabudnuté (poviedka)

Poviedka Zakázané hriechy je rodinný dramatický príbeh, ktorý ukazuje, že len súdržná rodina dokáže vyriešiť svoje problémy.

 

Žiadne tajomstvo nezostane zabudnuté!

 clanok_foto_19

 

Mária zosmutnela, keď ani na tretí deň nevidí vedľa seba spať svojho manžela.

– To už je šesť? – pýta sa Mária, ktorá netuší, že opäť spala sama.

– Kde si, Marek? –  Mária aspoň trochu verila, že jej manžel bude spať doma, ale nestalo sa tak.

– Deti, vstávame. –  Mária sa nechce nechať omotať citmi a svojim učiteľským štýlom budí svoje dve deti. Sú však doma obe?

– Mama, ešte chvíľu. – zabuchol dvere zvnútra syn Peter, ktorého ustavičné dopovanie liekmi unavuje.

– Nie, musíme vstávať. Vstávaj! O dvadsať minút ti ide autobus.– mama stoj čo stoj nalieha na svojho syna.

– Ale veď neležím na ceste. A vlastne. Kde je zase Lenka? – Peter ani netuší, čo je s jeho sestrou, pretože ju vidí zriedkavejšie ako obvykle.

– Dnes ráno odchádzajú na školský výlet do Čiech. – Mária zakrýva to, že doma v noci ostáva len polovica členov rodiny, tuší, že niečo nie je v poriadku.

– Peter, vstávaj. Musím sa ponáhľať. Dnes mám dozor a riaditeľ ma vyhodí, ak neprídem načas. – Mária namosúrene odokryla Petra a otvorila okno.

 

Otec Marek sa už zase zobúdza vedľa ženy, ktorá ma na neho dvojnásobný vplyv. Je jeho kolegyňou v práci, úspešnou a ambicióznou právničkou, ktorá je navyše aj jeho milenka.

Marko, vstávaj. – Petra zo zobúdzania svojho zadaného partnera robí ranný rituál tretie ráno za sebou.

Ja som mal byť dávno doma. – Marek tuší, že robí chyby, z ktorých sa vôbec nepoučil.

To je tak, keď ti vlastná žena vezme auto. – Petra bezcharakterne vyrýva do Marka a ona sama je jedným z dôvodov, prečo Marek odišiel od svojej rodiny.

Ty mojej rodine veľmi fandíš. – Marek vyčíta Petre, že stále kope do osieho hniezda.

Tam je zbytočné niečomu fandiť. Aj tak ste spolu len kvôli tomu malému. – Petra trafila Markovu achillovu pätu – vytiahla asi jedinú nitku, ktorá drží vzťah s Máriou.

 

Marek má mnoho povinností, keďže sa z neho stal najúspešnejší právnik v meste. Dostáva ďalší šíp, rovno do chrbta – od svojej kolegyne.

Dnes mám dve súdne pojednávania. Jedno doobeda a druhé poobede. – Marek si do svojho preplneného diára, kde má iba prácu a rodina v ňom nemá svoje miesto, značí ďalšie pracovné aktivity na úkor svojej rodiny.

Nemal si ísť dnes so synom na kontrolu? – Petra vyťahuje na Mareka jeho povinnosti, na ktoré vďaka nej nezabúda.

Ako vieš? –  Marek dúfa, že to bol len fór a dúfa aj v to, že si zase nemusí vyčítať ignorovanie vlastnej rodiny.

Veď to tu máš napísané. – Petra odlepila papierik, kde to má Marek poznačené.

To mám. Ale pôjde s ním Mária. – Marek v rýchlosti naťukal správu svojej žene. Ako obvykle, keď sa potrebuje striasť svojich povinností.

Ste sa dohodli? – Neslušným spôsobom a netaktne sa pýta Petra, ktorá si nedá pokoja.

V poslednom čase sa na málo veciach zhodneme. – Marek smutne a zúfalo pošepol, no na rozvod to rozhodne nevyzerá.

 

Petra znenávideli jeho vlastní spolužiaci odvtedy, čo dostal zápal mozgových plien a odzrkadlilo sa to na jeho tvári. Odvtedy mu robia po škole z čakania na autobus peklo.

Budeš ešte do nás hustý? –  spolužiak pomaly kráča ku Petrovi nie preto, aby mu podal ruku, ale aby do neho hnusne zabŕdal. Prekáža mu totiž to, že sa mu nepáči, že si z neho robia dobrý deň.

Prestaňte sa mi posmievať, lebo to budem riešiť s riaditeľom. – Peter, hoci doteraz nenašiel odvahu ísť na riaditeľom, skúša najlepšiu alternatívu.

Ty si myslíš, že si v ofenzíve a že sa nám môžeš vyhrážať? – spolužiak znervóznel a silno stlačil hrudu, ktorú mal v rukách a tá sa rozpŕchla ako ľudský cit v ich triede.

Riaditeľ pôjde zo školy a keď nás tu uvidí, pochopí, čo sa deje. –  Petrovi neostal iný argument v talóne a tak ho spolužiakom vyhadzuje na oči.

Riaditeľ viezol pred chvíľou tvoju mamu, takže nás nikto nebude rušiť. –  spolužiak si mädlí ruky a chce si s Petrom vyriešiť všetky účty.

 

Zatiaľ, čo sa Peter zvíja v bolestiach ako zbitá kobra, telepaticky precitol jeho otec cestou z práce.

Peter ešte nie je doma. Idem ho vziať zo školy. Boli sme s Máriou dohodnutí, že ho vezmem ja.–  Marek odbočil bez toho, aby sa pýtal na názor jeho priateľky. Netuší, že jeho syn čaká na autobus a čo sa týka nejakých dohôd s Máriou, žiadna nepadla.

Pozri sa, tam niekto sedí. Leží. – Petra dramaticky pozerá na zvíjajúceho sa chlapčeka. Čím sú bližšie, tým dramatickejšie a hlasnejšie opisuje, čo vidí.

To je Peter. Čo mu je? – Marek zbrklo zastavil a vybehol za synom. – Čo sa ti stalo, synak? Niekto ti ublížil? – Marek pomaly zo zeme dvíha svojho syna, akoby mal zábrany ho objať a vidí, ako ho stráca.

Mali sme na obed tarhoňu a mňa z nej zase zdulo a bolí ma brucho. Hrozne. – Peter mlčí o svojom probléme a opäť si našiel výhovorku.

Bude to v poriadku. Petra, podaj minerálku. Keď prídeme domov, budeš oddychovať.  –

 

Marek nakladá svojho syna do auta tušiac, že to nie je všetko, čo by mohlo tvoriť recept na zocelenie rodiny.

Ten zápal s tým nemá nič spoločné. Toto je čo, tento fokel? – Marek sa pozerá na svojho syna a tuší, že problém nebude v tarhoni.

Dnes sme hrali ragby na telesnej. To mám z toho. – Peter si zo svojho talóna výhovoriek vybral ďalší účinný kúsok.

Musíme ho odviezť domov. – Marek zaviezol syna domov a ide chlapcovi oproti.

Zameškal si autobus, Peťko? – Mária púšťa do domu svojho syna, Mareka by tiež rada pozvala aj napriek tomu, že ich manželstvo je rozvrátené ako ego stroskotanca.

 

Dcéra Lenka je s neznámym starším mužom.

Lenka, tu máš. Kúp si niečo na seba. –  zašomral muž, s ktorým Lenka strávila noc a je dvakrát starší ako ona.

Ďakujem. Večer prídem zas. – Lenka si navlieka silonky a odkladá si peniaze, ktoré dostala od muža.

Tvoja mama asi nie je nadšená tým, čo robíš. A ani tvoj otec, ktorý je najlepším právnikom v meste. –  muž chce zistiť, či Lenkini rodičia vedia o jej aktivitách.

Práve preto sa o tom nesmie dozvedieť nikto z mojej rodiny. –  Lenka sa kŕčovito usmiala na čerstvého štyridsiatnika, ktorý jej platí za sex, hoci ona to jasne nevníma.

To sa ani nedozvie. V prípade, ak večer opäť zaklopeš na moje okienko. –  Lenka je vydieraná cez rodinu a striasť sa tohto hrozného človeka bude ťažké.

Idem si kúpiť niečo z tých peňazí, čo si mi dal. A aj z tých peňazí, čo som dostala na výlet. – Lenka sa usmiala nevediac, do akého nebezpečenstva sa rúti. Klame svoju rodinu a žije s nebezpečným človekom.

Slečna, ja som mal veľa dievčat. Najskôr prešli cez môj kasting a potom som ich posunul ďalej. – starší muž naráža na nepríjemnú skutočnosť, že dievčatá dáva na prostitúciu.

Ako to myslíš? – Lenka sa naplašila a okamžite ušla za svojím priateľom Filipom, ktorý je o rok starší.

Netuší, že jej rodina potrebuje pomoc .

Ahoj Lenka. Kde si? –  mama uplakane smoklí do telefónu.

Mami, ty plačeš? – Lenka nepozná jediný dôvod, prečo by jej matka mohla byť nešťastná.

Zomrela babka. Potrebovala by som, aby si mi pomohla s pohrebom, pretože mi nemá kto. Nemohla by si sa vrátiť zajtra? – Mária ťažkopádne narieka do telefónu a jej duša je plná smútku.

Mohla. Niektorí odchádzajú už zajtra z hotela, tak prídem. – Lenka sa zbalila a odišla od kamaráta Filipa, aby pomohla svojej rodine. Máriina mama zbožňovala Mareka, no ani jej smrť ich nespojila.

 

Filip sa dozvedel, prečo sa Lenka trápi a keď s ňou ide na babkin pohreb ako podpora, vidí nebezpečného pasáka, ktorý ich „nenápadne“ sleduje.

Lenka. Idem za ním a rázne mu poviem, aby ťa neobťažoval. – Filip sa trasľavým pohľadom striedavo pozerá na Lenku a na muža.

Nechoď za ním. Je to nebezpečný človek. –  Filip neposlúchol Lenku a beží za mužom ozlomkrky a nik z rodiny si nevšimol drámu, ktorá sa deje. Filip chytil muža a zvalil ho na zem. Silno ho dobil a muž ostáva ležať na zemi ako vysypané jablká.

 

Na druhý deň ide Mária s Petrom na vyšetrenie.

Pani Tomčáková, váš syn je mimo ohrozenia života, ale je tu problém s jeho vyrážkami. Tie mu ostanú pravdepodobne natrvalo. – Doktor melodramaticky vysvetľuje Márii, čo sa deje s jej synom.

Ďakujeme, pán doktor. – Mária smutne odchádza preč, hoci zdravotný stav jej syna sa zlepšil, no k nálade jej nepridáva ani očakávaná žiadosť o rozvod.

 

Lenka nemohla ostať v citovom pnutí navždy a tak otcovi povedala, že je v ohrození života.

Veľmi by som potrebovala tvoju pomoc. – Lenka žiada svojho otca o pomoc, aj keď ich rodinné chodníčky sú situované na priecestí.

Kde nájdem toho muža? – Marek má v úmysle na muža zavolať políciu.

Počkaj, otec. Filip toho muža dobil, takže už ma neohrozí. – Lenka pokojne vysvetľuje otcovi, ako sa veci majú.

Ideme sa pozrieť, kde je ten muž. Ak ho zabil Filip, bude sa musieť za to zodpovedať. –

Lenka s otcom nenachádzajú telo nebezpečného muža. Keď sa vracajú domov, v schránke našli list, ktorý je veľmi čudný, ba až podozrivý.

Ak ste si mysleli, že ma odpracete, boli ste na veľkom omyle. Vaša dcéra spávala s mnohými chlapmi, ale ja som ju miloval. Nikdy ma nedostanete. – Ooec zhrozene číta list, ktorý našiel v schránke a kto je odosielateľ, tak to asi každý tuší.

Otec, to nie je pravda. – Lenka sa bráni každému písmenku tohto čudného listu.

Poď ku mne. – Otec objal svoju dcéru, pretože jej dáva plnú dôveru. Rozhodol sa, že ostane pri svojej rodine a berie si všetky veci zo spoločného bytu s Petrou.

 clip_image002

Peter so svojimi problémami prichádza za riaditeľom školy práve vtedy, keď ukončil štúdium na základnej škole.

Dobrý deň. Prejdem rovno k veci. Viem, že už o niekoľko dní končí školský rok a že tu končím aj ja. Chcel som vám len povedať, aby ste si viac všímali vzťahy medzi žiakmi. Mňa sústavne šikanovali kvôli tomu, ako vyzerám. – Peter sa pokojne sťažuje riaditeľovi.

Teba šikanovali? Prečo si mi to nepovedal? – Riaditeľ sa začudoval, akoby nikdy nepočul o šikanovaní.

Všetci na tejto škole sú slepí. Chcem dobre tejto škole, aj vám. Všímajte si viac vašich žiakov. – Peter čím ďalej, tým citlivejšie hovorí riaditeľovi.

Riaditeľ sa po tomto zdanlivo pokojnom rozhovore musí o probléme rozprávať s Petrovou mamou, hoci to už teraz je zbytočné. Aj tak by jej to len vyčítal.

 

Muž, ktorý chcel Lenke ublížiť, žije. Keďže sa chce pomstiť, ublížil Lenke najviac, ako sa len dalo.

Lenka, čo sa ti stalo? – mama prichádza za Lenkou, ktorá plače ako oblaky v búrke.

Filip zomrel. – Lenka smutne a vystrašene hovorí a cíti, že teraz už nik nie je v bezpečí.

Čo sa mu stalo? – Do rozhovoru sa zapojil otec Marek.

Chcem ti to povedať osamote, otec. – Lenka pošepla, no až tak nahlas, že to počula aj mama.

Môžeš to povedať nahlas. O tvojom probléme, vlastne, o našom, mi otec povedal. – mama sa povzbudivo usmiala na svoju dcéru a dokázala tým to, že držia pevne ako Svätoplukove prúty.

Zabil ho ten človek, ktorý ma obťažoval. Určite to bol on. Pomôžeš mi pomstiť Filipa? – Lenka objala otca tak, že mu zamočila košeľu.

Polícia už dávno číha na toho psa a teraz ho dostanem. Budem zastupovať rodinu tvojho priateľa. – Otec hladí svoju dcéru a kráča prstami po cestičkách jej vlasov ako Márii pred desiatimi rokmi.

Sme s tebou. – mama dala najavo, že v rodine sa konečne všetko dalo do poriadku.

 

Na súdnom pojednávaní usvedčili muža z Filipovej vraždy a z verejného ohrozovania. Ďalšie súdne pojednávania ho ešte čakajú. Markova kolegyňa Petra odišla pracovať do Bruselu a Marek si uvedomuje jeho dôležité postavenie v jeho rodine. Keby sa s rodinou neuzmierili, možno by odišiel s ňou.

 

Tentokrát ide na Petrove vyšetrenie celá rodina.

Tak čo povedal doktor? – Marek sa usmieva v čakárni u lekára.

To, že má Peťko teraz už peknú tvár, to mu už ostane. Vďaka našej rodinnej súdržnosti je už úplne zdravý. –  pobozkala svojho manžela.

 

Lenka sa zaľúbila do Filipovho dvojčaťa a majú sa veľmi radi. Muž, ktorý zabil Filipa, bol odsúdený na doživotie a vo väzení spáchal samovraždu. Marek si otvoril súkromnú prax bez Petry. Odvtedy, čo sa rodinné problémy vyriešili, žijú Tomčákovci šťastne.

 

Pokiaľ je rodina súdržná, nič ju nezlomí. Rodina je najdôležitejšia a túto poviedku chcem venovať mojej rodine a všetkým tým, ktorí svoju rodinu stále hľadajú.

Ísť voliť a či nie?

24.02.2016

Ísť voliť, a či nie? Pýtajú sa dnes OBYČAJNÍ ĽUDIA. Dáme niekomu ŠANCU nájsť správny SMER, keď sa zvolebnie? Kto mi dá TIP, ktorá SIEŤ nie je iba utópia? Je ODVAHA opýtať sa, či SME RODINA alebo vládne prapodivný strach, koho voliť, ak sa stretneme pri volebných urnách. Urobíme SKOK do neznáma, alebo VZDOR preferujeme? MOST, DEMOKRATOV či ZELENÝCH zakrúžkujeme? [...]

Ráno

19.02.2016

Zrkadlo

09.02.2016

Hutné sklo a útly rám, každý má v ňom príbeh sám. Svoje detstvo, tenký diár, každé zverstvo, žitia svár. Ten kremeň, sklo optiky odhalí duše kameň, i dobroty dotyky. Vie toho viac než spovedník, odrazu nič neutajíš. Nie je žiaden záhradník, sad života sám obrobíš. Jemné vrásky, hlboké oči, uši, ktoré načúvajú duši. Na čo myslíš, keď ta hľadíš? Na [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Mário Špilberger

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271211x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu

Kategórie