Môžete ho konzumovať bez tepelnej úpravy a vhodný je pre každého. Pripraviť si ho môžete nasladko i naslano kedykoľvek cez deň. A navyše, je stopercentne prírodný. Reč je o syre žervé vhodnom do studenej i teplej kuchyne.
Ide o unikátnu francúzsku receptúru, ktorá je navyše ľahko stráviteľná, obsahuje menej tuku a kalórií. Tvarohový syr žervé je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy a jeho chuťou nepohrdnú ani deti. Medzi syrmi je výnimočný tým, že neobsahuje žiadne konzervanty a umelé farbivá.
„Krémový syr,“ ako by sme ho doslova mohli preložiť, môžeme pripraviť na stovky spôsobov. Je ľahko roztierateľný, takže môže plniť aj funkciu masla. Medzi najväčšie experimenty chutí patrí žervé s kombináciou šunky a jabĺk. Pre fajnšmekrov môžete tento výnimočný syr ponúknuť aj v podobe hríbovej nátierky. Chuťové poháriky milovníkov štipľavej kuchyne povzbudí chrenové žervé. Na stoloch modernej kuchyne by nemal chýbať ani tuniak, ktorého chuť dokáže tento syr nesmierne obohatiť. Okrem iného sa žervé sa kamaráti aj s majonézou.
Existujú desiatky ďalších spôsobov ako si tento nesolený syr pripraviť. Obľúbené sú štrúdle a rolády, kde zázračný syr úspešne vytláča ostatné syry či tvarohy. Vhodný je aj ako ingrediencia do jahodových koktailov.
Francúzsky syr sa na naše pulty zväčša dostáva zo zahraničia – z Poľska a z Česka, no pripraviť si ho môžete aj doma. Ide totiž o termizovaný smotanový syr. Príprava je ukončená kysnutím síreniny. V tomto procese syr mení konzistenciu.
Žervé nie je žiadnou novinkou na trhu. Prvý syr pripravil v 19. storočí v Normandii Charles Gervais, slávny výrobca syrov a zakladateľ spoločnosti Danone. Prvý závod otvoril po dohode s poľnohospodárkou, pani Héroldovou.
Pre tých, ktorí majú radi ochutené tvarohové syry, pulty obchodov ponúkajú paprikové a pažítkové žervé, receptúru dvoch šuniek či pochúťku s jogurtovou príchuťou. Súčasťou špeciálneho sortimentu je aj verzia pre deti či nátierka obohatená o vápnik. Na trh prichádza aj paradajkový syr žervé.
Ak ste za klasickú chuť nesoleného syra, apetít môžete povzbudiť bielym či muškátovým vínom. Vhodné je aj veltlínske červené s tónmi domáceho ovocia a jemnou chuťou. Výber je iba na vás. AK siahate radšej po nealku, vhodný je ovocný džús. Nezabudnuteľnú chuť Francúzska môžete zažiť už dnes. Tak neváhajte a vyberte si svoj obľúbený variant.
Celá debata | RSS tejto debaty